petek, 6. april 2012

Iskalnik brskalnik


© Jodlajodla’s Blog
Spletni brskalnik (tudi brskalnik, pregledovalnik, redkeje in danes že malce zasmehovalno brkljalnik; ang. browser, web browser) je računalniški program, ki omogoča dostop do svetovnega spleta, brskanje po spletu in prikazovanje dokumentov v različnih formatih, danes vse pogosteje predvsem večpredstavnih vsebin. Brskalnik dokument HTML prebere in prikaže kot grafični dokument, ki lahko vsebuje slike, video, zvok in hipertekstne ter hipermedijske povezave do drugih spletnih dokumentov. Brskalniki z grafičnim uporabniškim vmesnikom so postali široko dostopni leta 1993 z uporabo Mosaica, kasneje sta bila več let vodilna spletna brskalnika Netscape Navigator in Microsoftov Internet Explorer, ki so se jima pridružili še Lynx, Mozilla Firefox, Opera, Safari, Chrome, in še cela množica manj znanih za različne operacijske sisteme in naprave.

Spletni iskalnik (tudi iskalnik; ang. search engine) je spletno orodje za iskanje informacij, dokumentov in drugih spletnih virov, rezultati iskanja so navadno prikazani kot seznam naslovov in hipertekstnih povezav. Pogosto omogočajo različne vrste zahtevnega iskanja, rangiranje zadetkov ipd. Pri nas najbolj znani in priljubljeni so Google, Bing in Najdi.si, poleg njih pa obstaja še cela množica drugih, nekateri so specializirani na geografsko območje ali vsebinsko področje.

Brez brskalnikov in iskalnikov je danes že skoraj nemogoče preživeti in vsi vsaj enega od njih neprestano uporabljamo. To pa še ne pomeni, da tudi vsi vemo, kaj to je. Najpogosteje imamo nastavljene brskalnike tako, da se nam ob njegovem zagonu prikaže spletna stran priljubljenega spletnega iskalnika, zato od tod pogosto nepoznavanje in zmota, kaj je spletni brskalnik in kaj iskalnik. Pri Googlu so pred časom povprašali petdeset mimoidočih na newyorškem Time Squaru, kaj je spletni brskalnik. Na to na videz enostavno vprašanje so odgovarjali takole:

Ker je bilo toliko odgovorov nepravilnih, so pri Googlu naredili kratek video z razlago – Kaj je spletni brskalnik?

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.