nedelja, 15. april 2012

Imena brskalnikov


© Fix-Your-Computer-Today.com
Spletni brskalniki Mosaic, Netscape Navigator, Internet Explorer, Mozilla, Firefox, Opera, Safari, Chrome in še nekaj ducatov drugih manj znanih, imajo zagonetna in fantazijska imena. Vemo kaj o tem, kako so nastala?

© Techgopal

WorldWideWeb je ime prvega brskalnika, takrat pravzaprav še bolj urejevalnika in prikazovalnika besedilnih spletnih dokumentov, ki je nastal konec osemdesetih let in je bil leta 1991 edino temu namenjeno in dostopno orodje. Zaradi zmede z enakim poimenovanjem programa in takrat nastajajočega abstraktnega informacijskega prostora so ga kasneje preimenovali v Nexus, poimenovanje spleta pa je v angleščini dobilo med besedami presledke.
Mosaic je prišel v uporabo leta 1993 in je dobil tako ime najverjetneje zato, ker je kot prvi grafični prikazovalnik omogočal zlaganje zaslonske slike iz različnih elementov besedil in slik, morebiti pa tudi kot aluzija na mozaično slikovitost in pestrost nastajajočega spleta. Mosaic je že uporabljalo tudi nekaj slovenskih bibliotekarjev.
Netscape je bil za marsikoga prvi brskalnik, nastal pa je na eni od zgodnjih verzij Mosaica v začetku devetdesetih let. Hitro je postal najbolj priljubljen spletni brskalnik, ki ga je na njegovem vrhuncu uporabljalo približno 90 % vseh uporabnikov spleta. Izvor imena je dokaj očiten in namiguje na spletni prostor (net + landscape). Različne verzije Netscapa so imele še dodatek k imenu, npr. Navigator, Communicator, kjer je prav tako jasna povezava z "deskanjem" in navigacijo po spletu in vse intenzivnejšim komuniciranjem, ki so ga omogočali programu vgrajeni dodatki.
Mozilla je neke vrste vmesna stopnja med brskalnikoma Netscape in Firefox, ime pa naj bi nastalo s sestavljanjem besed Mosaic+killer.
IE – Internet Explorer ima nekoliko daljše uradno ime, najprej je imel pred imenom določilo "Microsoft", sedaj pa "Windows". Sredi devetdesetih let je bila dobra marketinška poteza poimenovati izdelek tako, da je povsem jasno, kaj počne in čemu je namenjen. Še toliko bolj, ker je bilo to obdobje velikega internetnega vzpona, v katerem je želel biti vsak vpleten, zato je "internetni raziskovalec" tudi z imenom nedvomno uspel. Pojavil se je leta 1995 in zanetil vojno brskalnikov, ki se je končala na sodišču.
Opera je ime, katerega nastanek in izbor so ustvarjalci celo pojasnili: Beseda je poznana po vsem svetu in v vseh jezikih, vedno je povezana s pojmi kakovosti, odličnosti, prepoznavnosti, in predvsem - opera je namenjena zabavi. Pojavila se je leta 1996, danes pa si uspešno utira pot na mobilnih napravah.
Firefox je zamenjal nekaj imen (Phoenix, Firebird – torej ptič, ki se dvigne iz pepela svojih prednikov), predno je postal Firefox (rdeča panda), končnemu izboru pa so botrovali tudi sodni spori okrog imena.
Safari je nastal pri Applu in je leta 2003 z imenom morda zaokroži serijo izdelkov, poimenovanih po velikih mačkah (Panther, Lion, Snow Leopard, Tiger, Cheetah, Puma, Jaguar), morda pa se zgleduje tudi po albumu Surfin' Safari (The Beach Boys) in združije internetno navigacijo z deskanjem (surfing). Kdo bi vedel . . . Danes si uspešno pridobiva tržni delež na mobilnih napravah, predvsem na pametnih telefonih.
Googlov Chrome se je trgu spletnih brskalnikov prvič pojavil leta 2008 in temelji na odprtokodnih rešitvah, sedaj obstaja tudi verzija za mobilne naprave. Zanimivo je, da obstaja v 50 jezikih vključno s slovenščino. O nastanku imena ni kaj dosti znanega, najverjetneje izhaja iz poimenovanja dela grafičnega uporabniškega vmesnika tj. "kromiranega okvirja" (chrome se imenuje del grafičnega vmesnika, navadno okvir okrog uporabniške površine), nekateri namigujejo tudi na kromirano okovje hitrih avtomobilov, ki naj bi bili priljubljeni pri enem od ustvarjalcev Chroma.


Naložite na svoj računalnik enega od petih pri nas najbolj znanih brskalnikov.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.