sobota, 2. februar 2013

Slovenščina na spletu


Spletne strani glede na jezik objave
© W3Techs
Slovenci smo znani po tem, da smo sposobni, z izjemo v politiki, kljub svoji maloštevilnosti skoraj na vseh področjih prekositi svoje mnogo številčnejše bližnje in daljne sosede. To vsak dan dokazujejo odmevni vrhunski rezultati na svetovni ravni v športu, znanosti, kulturi ipd. Čeprav je na vsakih 3.500 zemljanov samo po eden Slovenec, kažejo mnogi odlični rezultati bistveno boljše uvrstitve. V podatkovni zbirki Web of Knowledge je skoraj vsak tisoči zapis vezan na slovenske avtorje, po nekaterih podatkih (pogosto žal nisi primerljivi in segajo več let nazaj) je bila Slovenija leta 1999 po številu objavljenih naslovov knjig na 1000 prebivalcev celo na odličnem 7. mestu za Islandijo, Dansko, Švico, Finsko, Estonijo in Veliko Britanijo (vir: NationMaster).

Kako pa je s pojavljanjem Slovencev in slovenščine na spletu? Sredi leta 2012 naj bi bilo na svetu okrog 2,4 milijarde uporabnikov interneta, kar predstavlja 34,3% prebivalstva, to pa je desetkrat več kot konec leta 1999. Slovenija, ki je po prebivalstvu na 142. mestu (2.029.680 prebivalcev v letu 2011), je z 1.465.209 uporabniki interneta na 102. mestu (vir: fact fish). Enake podatke ugotavlja za Slovenijo raziskava RIS: V začetku leta 2011 je imelo dostop do interneta 72% slovenskih gospodinjstev, kar pomeni 69% oseb v starosti od 10 do 74 let.


Uporabniki interneta v Sloveniji - © fact fish

Med uporabniki interneta nedvomno prevladujejo tisti z angleško govorečih okolij, tesno za petami pa so jim že kitajsko govoreči uporabniki, ki bodo v kratkem zagotovo prevzeli vodstvo, in šele daleč za njimi Španci, Japonci, Portugalci in Nemci.


© STAR TS TRANSLATION SERVICES BLOG
Odlično pa se po nekaterih podatkih (tabela na levi strani) odreže slovenščina kot jezik objavljanja na internetu. Glede na delež slovenskih strani smo na odličnem 33. mestu! Pri tem je treba seveda upoštevati, da je metodologija zbiranja podatkov dokaj ohlapna in nenatančna, predvsem pa odvisna od metapodatkov, ki so navadno pomanjkljivi ali jih pogosto (žal) sploh ni. Tudi ob upoštevanju te tolerance nedvomno še vedno izjemna uvrstitev slovenskih spletnih strani.

V času, ko sem pisal ta prispevek in zbiral podatke zanj, je po podatkih Wordometers na svetu izšlo 853 naslovov novih knjig.


Internet v številkah

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.