nedelja, 11. december 2016

Žvižgač

Konec preteklega tedna, natančneje 9. decembra, je skoraj neopazno šel mimo nas mednarodni dan boja proti korupciji, ki zaznamuje obletnico podpisa Konvencije Združenih narodov proti korupciji, prvega pravno zavezujočega instrumenta za boj proti korupciji. Listina je bila podpisana 9. decembra 2003 v Meridi v Mehiki in predstavlja prvi globalni pravni instrument na protikorupcijskem področju, ki med drugim zahteva, da države članice sprejmejo svoje nacionalne strategije za preprečevanje korupcije in da ustanovijo samostojen organ, ki bo skrbel za njeno uresničevanje. Združeni narodi definirajo korupcijo kot "hudo kaznivo dejanje, ki lahko resno ogroža družbeni in gospodarski razvoj vsake skupnosti. Nobena država, regija ali skupnost pred njo ni imuna." Letos se ZN v globalni protikorupcijski kampanji osredotočajo na vpliv korupcije na izobraževanje, zdravstvo, pravosodje, demokracijo, blaginjo in družbeni razvoj. Zagovorniki boja proti korupciji po vsem svetu ta dan obeležujejo z raznimi aktivnostmi z namenom osveščati in vključiti širšo javnost v učinkovitejši boj proti korupciji in goljufijam. Ob tej priložnosti slovenska Komisija za preprečevanje korupcije opozarja, da je problem korupcije v Sloveniji resen in realen. Korupcija ni vzrok, ampak posledica. Ampak ni videti, da bi se kdor koli kaj dosti vznemirjal zaradi tega.

V zvezi s korupcijo in njenim odkrivanjem (ali razkrivanjem) se je pojavil nov izraz whistleblower (tudi whistle-blower, whistle blower). To je oseba, ki razkrije kakršne koli informacije o nepravilnostih in nezakonitih ali neetičnih dejanjih, navadno v organizaciji, kjer je ali je bila zaposlena. Ta oseba navadno ostane anonimna. Slikovito poimenovanje je nastalo kot opis (prometnega) policaja ali sodnika na športni tekmi, ki s prodornim piskom piščalke opozarja na nepravilnosti in prekrške. Besedo je menda v tem pomenu prvi uporabil ameriški aktivist in borec za pravice državljanov Ralph Nader že okrog leta 1970, da bi omilil negativno konotacijo poimenovanj špicelj, ovaduh, informator, prijavitelj ipd. V širšo rabo je prišla beseda whistleblower šele mnogo kasneje (Googlev Ngram Viewer kaže strm vzpon rabe po letu 1980). Pri nas se je začela beseda množično pojavljati v medijih predvsem v zvezi z afero Wiki Leaks in imeni Julian Assange, Edward Snowden in Chelsea Manning. Mnogo jezikov je novost prevzelo in posvojilo kar v izvirni angleški obliki, kasneje pa so se marsikje vendarle pojavile lastne skovanke, tudi v slovenščini. Kaj kmalu se je pri nas uveljavila in utrdila raba termina žvižgač, ki ga obravnava že tudi Slovar novejšega besedja slovenskega jezika (tiskana izdaja 2013, spletna izdaja 2014) in seveda tudi SSKJ2.

žvižgáč -a m, člov. (á)
zaposleni ali nekdanji zaposleni, ki razkrije nezakonito ravnanje članov svoje organizacije: najeti žvižgača; zaščita žvižgačev; Žvižgač ima v podjetju, organizaciji, vladni ali javni službi neposreden dostop do informacij o spornem ravnanju, o katerem obvesti organe pregona ali javnost E (↑) žvížgati

Kaj pa uporabljajo v drugih jezikih?

angleško whistleblower, whistle-blower, whistle blower
bolgarsko разобличителят, лице, сигнализиращо за нередности
češko oznamovatel, oznamovatel, whistleblower
dansko whistleblower, nformant, rapportør
estonsko rikkumisest teataja, vilepuhuja
finsko väärinkäytösten paljastaja, ilmiantaja
francosko informateur, lanceur d'alerte
grško μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, όποιος έχει καταγγείλει δυσλειτουργίες, υπάλληλος που καταγγέλλει δυσλειτουργίες
hrvaško zviždač
italijansko segnalante, informatore, whistleblower
katalonsko revelador, denunciant, alertador, revelador d'informació
latovsko informatorius
litvansko informatorius, pranešimas
madžarsko leleplező, visszaélést bejelentő személy
makedonsko исвиркувач
nemško Informant, Hinweisgeber
nizozemsko informant, verklikker, klokkenluider
norveško varsler, fløyteblåser
poljsko demaskator, sygnalista, osoba zgłaszająca przypadki naruszenia, osoba zgłaszająca zachowania nieetyczne
portugalsko informador, denunciante, autor de denúncia
romunsko avertizor, denunțător, avertizorul de integritate
rusko информатор
slovenskožvižgač
srbsko узбуњивач, звиждач, uzbunjivač, zviždač
špansko alertador , denunciante
švedsko visselblåsare, visslare
ukrajinsko донощик

Bogat izbor terminov s področja korupcije in njenega preprečevanja obsega Anti-corruption Glossary (Transparency International).

1 komentar:

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.