četrtek, 28. december 2017

Kuhano vino

Te dni se po središčih mest, kjer se zbirajo turisti, domača zijala in vsi drugi, ki nočejo zamuditi konca leta (konec sveta so že parkrat prestavili!), ob vonjavah čevapčičev, pleskavic, palačink in druge nezdrave prehrane vije še en značilen vonj, tisti po vinu, klinčkih in cimetu. Ja, seveda, v zraku je to, kar je ušlo iz kotlov za kuhano vino, značilno zimsko in zlasti prednovoletno pijačo Slovencev in drugih predvsem srednjeevropskih narodov (ker Sandinavci dodajo še nekaj žganice, da tako nastali glögg bolj prime!). Pri nas kuhamo belo ali rdeče vino z dodatkom vode, sladkorja in značilnih začimb, med katere sodijo predvsem klinčki in cimet, lahko pa še kaj drugega, npr. pomarančne ali limonine lupine ipd. Nemci kuhajo praviloma samo rdeče vino in imajo natančne predpise o tem, kaj se sme prodajati kot kuhano vino, ki mu laho dodajajo tudi nekatere posebne dodatke (npr. z rumom natopljeni žgani sladkor, tako nastane Feuerzangenbowle), pri nas pa za razliko od njih nimamo predpisa, ki bi določal, kaj natanko je kuhano vino, kaj se kot kuhano vino sme prodajati ter kaj vanj sodi in kaj ne. Temu primerno je seveda (najpogosteje obupno) stanje za šanki… Poljaki ne bi bili Poljaki, če ne bi poskušali narediti tudi kaj iz piva in grzane piwo je menda prav odlično. Nekateri narodi na ohlajeno kuhano vino prisegajo tudi v poletnem času. Zakaj pa ne?

Kuhanček, kot to pijačo najpogosteje imenujemo (vem, da marsikdo med vami iz dna duše sovraži in prezira to besedo, ampak kaj čemo, udomačila se je), je seveda hvaležna materija tudi novinarjem in njihovim medijem za prednovolotno mašilo in vsak leto se o tem razpiše dnevno časopisje, njegovo kakovost preverjajo in komentirajo televizijci in celo etnologi, POP TV-jev 24ur Inšpektor pa je zastavil že skoraj projekt Test kuhanega vina! V sodelovanju z Biotehniško fakulteto v Ljubljani in Fakulteto za kmetijstvo in biosistemske vede so v Ljubljani in Mariboru opravili senzorično oceno po treh vzorcev, potem pa vse odvzete vzorce testirali v laboratoriju- preverjali so vsebnost alkohola, sladkorja in kislin. Rezultati niso bili kaj preveč navdušujoči!

Kako pa rečejo kuhanemu vinu v drugih jezikih?

angleško mulled wine
belorusko глінтвейн
bolgarsko греяно вино
češko svařené víno, svařák
dansko gluehwein
esperanto spicvino
estonsko hõõgvein
francosko vin chaud, vin brûlé
grško ζεστό κρασί
hrvaško kuhano vino
italijansko vin brulé
katalonsko vi calent
litovsko karstvīns
madžarsko forralt bor
makedonsko варено вино
nemško Glühwein
nizozemsko warme wijn, glühwein
poljsko grzane wino
portugalsko vinho quente
romunsko vin fiert
rusko глинтве́йн
slovaško varené víno
slovensko kuhano vino
srbsko кувано вино, kuvano vino
špansko vino caliente, vino calentado y aromatizado
ukrajinsko глінтве́йн


© THE HOUR

2 komentarja:

  1. This is an article sharing tips to write an HD quality essay and very clear. it helped me a lot . I have blog Please Go to this blog 7 Best Apps to Fake Instagram Direct Message .

    OdgovoriIzbriši
  2. Je pense que vous fournissez d'excellentes informations dans votre blog. J'ai lu beaucoup de blogs et d'articles, mais dans votre blog, j'ai compris de nombreux avantages et choses à ma manière, vous demandant de continuer votre travail. Mon nouveau blog est également lié aux meilleurs jeux iOS avec prise en charge du contrôleur Xbox, si vous le lisez correctement, ce blog vous sera bénéfique. Découvrez mon nouveau post sur Robux Gratuit.

    OdgovoriIzbriši

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.