četrtek, 29. november 2018

Digitalna hramba

Vsak dan je kak svetovni dan ali mednarodni dan tega ali onega, vode ali zraka, zemlje ali gozda, ptičev ali čebel, medvedov ali sreče, starih ali mladih, zdravja ali katere od neštetih bolezni . . . Letos je 29. november svetovni dan digitalne hrambe, bolj znan kot World Digital Preservation Day, ki širom sveta združuje posameznike in institucije v prizadevanjih za trajno ohranjanje digitalnih stvaritev. Ob tej priliki izpostavljajo svoje vsakodnevne tekoče dejavnosti in tudi večje skupne projekte na tem pomembnem, pogosto preveč zapostavljenem področju varovanja človekove kulturne in znanstvene dediščine. Na tak dan se ponuja tudi sijajna priložnost za popularizacijo in dvig ozaveščenosti javnosti o pomenu digitalne prezervacije gradiv, ki bi sicer propadla in bi jih nepovratno izgubili, in dragocenem ohranjanju dostopnosti do pomembnih informacij, ohranjenih v digitalni obliki. Nosilec dejavnosti je Digital Preservation Coalition (DPC), leta 2001 ustanovljena neprofitna organizacija, ki jo sestavljajo najvidnejše britanske knjižnice in arhivi, z namenom globalnega ohranjanja digitalnega "spomina in znanja". Njihovo delovanje sega na vse kontinente z vzpodbujanjem in povezovanjem aktivnosti na področju oblikovanja in ohranjanja digitalne dediščine prihodnjim generacijam. Vrhunec bo letošnji svetovni dan digitalne hrambe dosegel na spektakularni podelitvi posebnih nagrad, imenovanih Digital Preservation Awards, v Amsterdamu. Novice s področja delovanja DPC so sproti objavljene na Twitterju, označene s ključnikoma #WDPD2018 in #DPA2018.

Poleg klasičnega arhiviranja poslovne dokumentacije in drugih pomembnih dokumentov, ki ga arhivi v tradicionalni obliki vestno in po natančno določenih procedurah in predpisih izvajajo že stoletja vse od antike, so se v digitalni dobi pojavile še nove oblike ohranjanja raznovrstnega digitalnega gradiva, vse od elektronskih varnostnih kopij, ki jih izdelujejo iz delovnega gradiva institucije in tudi posamezniki, ki kaj dajo na varnost svojih podatkov, pa vse do trajnega ohranjanja digitalnih virov kot dediščine za naše zanamce. Pri slednjem je pomembno zagotavljanje ustreznih digitalnih kopij (če je potrebno, tudi z digitalno pretvorbo iz analogne oblike), časovno praktično neomejeno hrambo z zagotavljanjem neokrnjene kakovosti, potem pa še zagotavljanje dostopnosti ozroma uporabe podatkov. V ta dogajanja vse pogosteje in vse bolj intenzivno vstopajo tudi knjižnice.

V različnih kontekstih se za poimenovanje teh postopkov v slovenščini uporablja več različnih terminov, ki niso povsem istopomenski (o tem kaj več v kateri od naslednjih objav), npr. trajno elektronsko arhiviranje, dolgodobno elektronsko arhiviranje, trajno ohranjanje digitalnih virov, elektronska hramba, dolgoročna elektronska hramba, digitalna prezervacija, digitalna hramba in še kaj. V bibliotekarski literaturi zasledimo termina elektronska hramba in digitalna hramba, okviru dokumentov EU pa se je v slovarju IATE ustalil samo termin digitalna hramba. Poglejmo, kako temu rečejo v nekaterih evropskih jezikih:

angleško digital preservation
belorusko лічбавае захаванне
bolgarsko цифровото съхранение
češko uchovávání digitálních záznamů
dansko digital bevaring
estonsko digitaalarhiivindus
finsko digitaalinen säilyttäminen
francosko conservation numérique, préservation numérique
grško ψηφιακή διατήρηση
hrvaško digitalno očuvanje
irsko gelško caomhnú digiteach
islandsko stafræn varðveisla
italijansko conservazione digitale
katalonsko preservació digital
latovsko saglabāšanā digitālā veidā
litovsko skaitmeninis išsaugojimas
madžarsko digitális megőrzés
makedonsko дигиталното зачувување
malteško konservazzjoni diġitali
nemško digitale Bewahrung, elektronische Archivierung, elektronische Langzeitarchivierung
nizozemsko digitale bewaring
norveško digital bevaring
poljsko ochrona zasobów cyfrowych
portugalsko preservação digital
romunsko conservare digitală
rusko электронное архивирование
slovaško digitálne uchovávanie
slovensko digitalna hramba
srbsko дигитално чување, digitalno čuvanje
špansko preservación digital
švedsko digitalt bevarande
ukrajinsko цифрове збереження

8 komentarjev:

  1. Lovely blog. Thanks for sharing with us.

    OdgovoriIzbriši
  2. NAJBOLJŠI SAMOSTOJNI LJUBEZNI LIJEV, DA DOBITE SVOJEGA EX LJUBITELJA, HUSBANDA, ŽENSKO, GIRLFRIENDA ali BOYFRIEND NAZAJ. DODAJ NJEGOVO NA KATEGA: +2349083639501
     -Email- blackmagicsolutions95@gmail.com
    Pozdravljeni! Am, Christian Hofman, sem iz ZDA. Delam za mednarodno Apache Corporations, na potovanju po Afriki sem spoznal Babo Noso, šel sem tja po pogodbo za pogajanja in izgubil v drugem podjetju, bil sem pustošen in zlomljen in pred nekaj meseci sem se pravkar razvezal, moja žena je odšla z otroki in to delo je bila moja pot do dobrega življenja in vrnitve družine. Po mojem posvetovanju z Baba Noso je opravil urok zame in dobil sem pogodbo in nekaj mesecev pozneje sta se moja žena in otroci vrnili k meni in vse sem dolgovala Baba Nosa duhovnemu uroku in pooblastilom. Sem pričevalec babe Nose, duhovni oče mnogih velikih mož. za katero od vaših duhovnih težav in bo rešena. Lahko vas bogati brez krvnih ritualov, vrnite svojega ex_husband, ex_wife, ex _boyfriend ali punco samo, če lahko na +2349083639501 pošljete SMS ali WhatsApp
    če imate težave z naslednjim ?;
    (1) Če želite nazaj svojega bivšega.
    (2) če imate vedno slabe sanje ali imate seks na sanjah.
    (3) Radi bi vas napredovali v svoji pisarni.
    (4) Če potrebujete pristojnost za zmago v sodni zadevi
    (5) Kakršna koli oblika črkovanja
    (7) Ukazni ton črkovanja
    (8) Zaščitni obroč
    (9) Potovalni obroč za uspeh
    (10) Duhovna moč za Božje ljudi
    (11) Svojega moža / ženo priveži za vedno sam
    (12) Želite, da ženske / moški tečejo za vami. (13) Če želite otroka.
    (14) Želite biti bogati brez krvnih obredov. (15) Če potrebujete finančno pomoč.
    (16) Zeliščna nega
    (17) Če ne morete zadovoljiti spolne želje svoje žene. zaradi slabe erekcije.
    (18) Če imate bolezen zaradi aidsa s HIV in lahko zdravite težave z rakom, pokličite Babo Nosa na +2349083639501
    TRADICIONALNA MEDICINA Zeliščni zdravniki in domači zdravniki. Naslov pisarne št. 20 slonovine, Ife Osun, država ... k

    OdgovoriIzbriši

  3. It is good article thanks for sharing this blog it give lots of information
    clipping path service

    OdgovoriIzbriši
  4. Thanks for sharing this knowledgeable post. What an excellent post and outstanding article. Thanks for your awesome topic. Really I got very valuable information here. For instant support related to AOL Mail Not Working on Windows 10 then please contact our team for instant help related to Email.

    OdgovoriIzbriši
  5. Your article was enjoyable to read, and we enjoyed your writing. To learn more, please visit this website What is a Spacebar Counter?. Please visit the site to read the latest posts Spacebar Counter.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ponovno se počutim tako blagoslovljeno v svojem zakonu, potem ko je dr. Igbinovia vrnila mojega moža, ki se je ločil od mene za dobre 3 mesece. Sem Maja Anton po imenu iz hrvaške. Čeprav imam usta po celem telesu, ne bo dovolj, da se zahvalim dr. Igbinovii za pomoč pri mojem življenju. Moj mož se je ločil od mene 3 mesece in brez njega sem bila v bolečinah in agoniji, tako da sem iskala pomoč povsod, a nič ni delovalo, dokler nisem mislila na dr. Igbinovia, na katerega sem stopila v stik, sem mu razložila svojo situacijo in obljubil sem mu da se mi bo mož javil v treh dneh, kolikor mi srce še bije zanj. Verjela sem vanj in pripravil mi je urok in mož me je poklical tako, kot je rekel dr. Igbinovia. Prosil je in rekel, da me potrebuje nazaj in zdaj spet živiva srečno. Vsi, ki berejo moj članek, ki potrebujejo pomoč, naj se obrnejo na njegov e-poštni naslov: doctorigbinovia93@gmail.com ali whatsapp +12162022709 in viber +12066713285, kar je najboljši način, da rešite svoj zakon

    OdgovoriIzbriši
  7. Great this site and its information is very well. Thanks for sharing information. You can find Apartment on rent in Noida, India. Noida expressway and Delhi NCR, updating you about thousands of rental apartments and properties at your preferred location.



    OdgovoriIzbriši
  8. Students have many types of problem related to college homework. So to tackle with you queries BookMyEssay have well educated experts for Latvian Assignment Help .

    OdgovoriIzbriši

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.