petek, 26. oktober 2018

Zvonki Leder v slovo

 

 

 

 

 

      Zvonka Leder Mancini
      12. februar 1931, Vrnjačka Banja
      18. oktober 2018, Ljubljana
 

Trajno nam ostajajo v spominu razgledani strokovni kolegi, s katerimi je bilo lepo sodelovati, živahno razpravljati in skupaj dosegati zastavljene cilje, še toliko bolj, če smo se od njih učili in so nam utirali pot ter nas usmerjali v strokovno življenje, in seveda prijetni prijatelji, s katerimi smo preživeli nepozabne trenutke. Ona je bila vse to in take se je bomo spominjali. Občudovanja vredna kolegica in nasmejana prijateljica, ki je bil vedno pripravljen prisluhniti in pomagati, ob tem pa posredovati svoje neizmerno znanje z nam premalo znanega sveta slovaropisja in terminologije. Odslej bo z nami samo še v srcih in lepih spominih. Pred nekaj dnevi nas je v svojem 88. letu za vedno zapustila.

Zvonka Leder Mancini je bila diplomirana slavistka, ki je posvetila svoje življenje slovarjem, predvsem terminološkim, in vzgoji ter usmerjanju tistih, ki jih sestavljajo. Tri desetletja je bila zaposlena na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovža ZRC SAZU, kjer je bila nekaj let tudi pomočnica upravnika inštituta, sicer pa pomočnica predsednika Terminološke komisije in vodja Sekcije za terminološke slovarje. Po upokojitvi leta 1994 je vztrajno in neutrudno še naprej sodelovala pri številnih terminoloških slovarjih kot zunanja sodelavka. Od vsega začetka je sodelovala pri nastajanju Slovarja slovenskega knjižnega jezika v segmentu strokovnega izrazja, pri čemer je usklajevala strokovno delo več kot stotih strokovnjakov za različna strokovna področja. Pri četrti in peti knjigi SSKJ je bila tudi članica glavnega uredniškega odbora za terminologijo. Pri delu za SSKJ si je pridobila neprecenljivo bogate izkušnje, ki jih je kot jezikovna in leksikografska sodelavka uveljavljala pri nastajajočih strokovnih slovarjih na različnih področjih. Iz tega dela je izšlo tudi večje število referatov na domačih in mednarodnih posvetovanjih in internih priročnikov za delo redaktorjev. Za svoje strokovno in organizacijsko delo je prejela tudi visoko državno priznanje.

Kot leksikografska svetovalka ali sourednica je sodelovala pri Urbanističnem terminološkem slovarju, Kmetijskem tehniškem slovarju , Slovenskem elektrotehniškem slovarju, Slovarju strokovnih izrazov za trg z električno energijo, Statističnem terminološkem slovarju, Meteorološkem terminološkem slovarju, Pravnem terminološkem slovarju, Geološkem terminološkem slovarju, slovarju informatike Islovar, za nas pa je bil odločilen predvsem njen velik doprinos k nastajanju in izidu Bibliotekarskega terminološkega slovarja, pri katerem je sodelovala že od samega začetka in za katerega je pripravila vsa potrebna strokovna leksikografska izhodišča.

S svojo široko razgledanostjo, strokovnimi in organizacijskimi izkušnjami pa tudi posluhom za vzgojo in izobraževanje "neukih" kadrov, ki se v svoji stroki lotevamo pisanja slovarja, prizadevnim in zagnanim delom je nedvomno omogočila nastanek Bibliotekarskega terminološkega slovarja, zato je v znak priznanja za neutrudno strokovno delo in podporo leta 2011 postala častna članica Zveze bibliotekarskih društev Slovenije.


Zvonka Leder je bila več kot dve desetletji in pol članica Bibliotekarske terminološke komisije.
Od leve Jože Munda, Maks Veselko, Zvonka Leder, Jože Kokole, Branko Berčič in Ivan Kanič.


Zaključna redakcija Bibliotekarskega terminološkega slovarja, 2009.
Od leve Majda Ujčič, Polona Vilar, Zvonka Leder, Gorazd Vodeb in Ivan Kanič.


Islovar, slovaropisna skupina.
Od leve Tomaž Turk, Katja Benevol Gabrijelčič, Katarina Puc, Zvonka Leder in Ivan Kanič.


Avgusta 2018 na kavici po uspešni operaciji in rehabilitaciji kolka, polna optimizma in tudi načrtov.


Zvonkini popravki in dopolnila delovnega gradiva za Bibliotekarski terminološki slovar leta 2002.


Vsakdo pusti za seboj sled, eden kratko, drugi dolgo, eden plitko, drugi globoko. Ta sled so spomini, ki jih puščamo zanamcem. Za dobrimi ljudmi ostajajo dobri spomini.

Draga Zvonka, spominjal se bom tvojega odkritosrčnega nasmeha, sončnega humorja in prijateljskih nasvetov, pa tudi izjemne natančnosti, doslednosti in strokovne strogosti, zahtevnosti, kritičnosti. Tudi samokritičnosti, neizmerne, čeprav pogosto mehko zavite v iskrivi humor. Ni te bilo sram priznati, nam, zelencem, da kdaj tudi česa nisi vedela in takrat si se rada še kaj novega naučila tudi od drugih. Predvsem pa smo se od tebe učili mi. Učili za stroko in ne redkokdaj tudi za življenje.

Desetletja si bila naša učiteljica, kolegica in tudi prijateljica, vedno pripravljena nesebično priskočiti na pomoč, razdajati svoje široko znanje in dolgoletne izkušnje, darovala si nam dolge popoldneve, sobote in nedelje. Če je bilo treba narediti, je bilo pač treba narediti. In ti si naredila. Še iz bolniške postelje si spraševala, kako nam gre in kaj nas tare …

Spoznala sva se pred več kot tridesetimi leti, ko si takrat že izkušena slovaropiska in terminologinja, sodelavka in soavtorica mnogih slovarjev, tudi takrat revolucionarnega Slovarja slovenskega knjižnega jezika, nesebično ponudila svoje znanje, energijo in čas majhni skupini takrat še mladih nadobudnih strokovnjakov, bibliotekarjev, tako zelo zagnanih in hkrati tako zelo nevednih v magiji sestavljanja slovarjev. Dvajset let in več si nam pomagala, nas učila, priganjala in vodila. Tudi bodrila in prijazno porivala naprej, kadar smo obupali. Ti nisi obupala. Brez tebe bibliotekarskega terminološkega slovarja ne bi zmogli. Hvaležni smo ti za vsak nasvet, vsako pomoč in predvsem dobro voljo, s katero si nas zasipavala.

Čeprav že upokojena, si z delom nisi prizanašala, vključila si se v drugo slovaropisno skupino in prav tako zagnano, natančno in prijazno sodelovala pri pripravi terminološkega slovarja informatike, vede, ki je nisi poznala, vendar si se zaradi nje že v poznih letih lotila tudi dela z računalnikom. Ni bil ravno tvoj prijatelj, ampak nisi se dala!

Nepozaben je bil tvoj iskrivi humor, znala si se ponorčevati tudi iz sebe in na račun svojega dela z novo tehnologijo, nisi skoparila z zanimivimi zgodbicami, ki si se jim od srca tudi sama nasmejala. Tudi v času, ko ti zdravje ni prizanašalo, te smeh ni zapustil in tako zelo smo ti zavidali to energijo in dobrovoljnost. Saj vem, da ti življenje pogosto ni prizanašalo, ampak o tem nisi kaj dosti govorila. Največkrat je bila le kaka kratka anekdota iz časov, ko ti kruta usoda ni dovolila preživeti otroštva v domovini, več pa ne.

Ko sva letos sredi poletja kramljala ob kavici, ki se ji nikoli nisi odrekla, si mi, še vedno vsa nasmejana in polna optimizma, razgrinjala svoje načrte za prihodnost in me vzpodbudila: "Poslušaj, Janez, enkrat jeseni boš prišel in me odpeljal na sejo, da še kakšno rečemo!". Mislila si na nas, na naše delo in na to, da te potrebujemo …

Prišla je jesen, draga Zvonka. Žal te ne morem peljati na sejo.
Pogrešali te bomo.


Vse fotografije: Ivan Kanič
in memoriam

39 komentarjev:

 1. Thank you for this post. This is very interesting information for me.

  OdgovoriIzbriši
 2. To si tako lepo napisal, da nimam kaj dodati. Razen tega, da sem jo obpudovala in jo bom pogrešala.

  OdgovoriIzbriši
 3. Hvala, Katarina. Ko sem za svojce izbiral nekaj slik iz teh dolgih let sodelovanja, mi je postajalo še bolj jasno, kaj vse nam je dala. Tudi jaz jo bom pogrešal.

  OdgovoriIzbriši
 4. Academic writing is clear, concise, focussed, structured and backed up by evidence. Its purpose is to aid the reader’s understanding.
  It has a formal tone and style, but it is not complex and does not require the use of long sentences and complicated vocabulary.
  Each subject discipline will have certain writing conventions, vocabulary and types of discourse that you will become familiar with over the course of your degree. However, there are some general characteristics of academic writing that are relevant across all disciplines.
  Read more about academic writing at What is Blue Book format

  OdgovoriIzbriši
 5. NAJBOLJŠI SAMOSTOJNI LJUBEZNI LIJEV, DA DOBITE SVOJEGA EX LJUBITELJA, HUSBANDA, ŽENSKO, GIRLFRIENDA ali BOYFRIEND NAZAJ. DODAJ NJEGOVO NA KATEGA: +2349083639501
   -Email- blackmagicsolutions95@gmail.com
  Pozdravljeni! Am, Christian Hofman, sem iz ZDA. Delam za mednarodno Apache Corporations, na potovanju po Afriki sem spoznal Babo Noso, šel sem tja po pogodbo za pogajanja in izgubil v drugem podjetju, bil sem pustošen in zlomljen in pred nekaj meseci sem se pravkar razvezal, moja žena je odšla z otroki in to delo je bila moja pot do dobrega življenja in vrnitve družine. Po mojem posvetovanju z Baba Noso je opravil urok zame in dobil sem pogodbo in nekaj mesecev pozneje sta se moja žena in otroci vrnili k meni in vse sem dolgovala Baba Nosa duhovnemu uroku in pooblastilom. Sem pričevalec babe Nose, duhovni oče mnogih velikih mož. za katero od vaših duhovnih težav in bo rešena. Lahko vas bogati brez krvnih ritualov, vrnite svojega ex_husband, ex_wife, ex _boyfriend ali punco samo, če lahko na +2349083639501 pošljete SMS ali WhatsApp
  če imate težave z naslednjim ?;
  (1) Če želite nazaj svojega bivšega.
  (2) če imate vedno slabe sanje ali imate seks na sanjah.
  (3) Radi bi vas napredovali v svoji pisarni.
  (4) Če potrebujete pristojnost za zmago v sodni zadevi
  (5) Kakršna koli oblika črkovanja
  (7) Ukazni ton črkovanja
  (8) Zaščitni obroč
  (9) Potovalni obroč za uspeh
  (10) Duhovna moč za Božje ljudi
  (11) Svojega moža / ženo priveži za vedno sam
  (12) Želite, da ženske / moški tečejo za vami. (13) Če želite otroka.
  (14) Želite biti bogati brez krvnih obredov. (15) Če potrebujete finančno pomoč.
  (16) Zeliščna nega
  (17) Če ne morete zadovoljiti spolne želje svoje žene. zaradi slabe erekcije.
  (18) Če imate bolezen zaradi aidsa s HIV in lahko zdravite težave z rakom, pokličite Babo Nosa na +2349083639501
  TRADICIONALNA MEDICINA Zeliščni zdravniki in domači zdravniki. Naslov pisarne št. 20 slonovine, Ife Osun, država ... k

  OdgovoriIzbriši
 6. If you feel that you need help when it comes to writing sociology papers then we could help you. Here at Erik Erikson psychosocial theory we have some of the best professional writers that are ready and waiting to make your academic writing very much easier. In fact, we can take all the stress and hard work out of writing, so that you are free to get on with whatever else you choose to do

  You may decide to try and buy a sociology research paper online somewhere but you need to be aware of some things. Those sites will offer sociology papers for sale but they have been sold to hundreds of other people. You have no idea where those papers came from and who wrote them. You do not know the academic level of the writer and chances are you will have to spend time tweeking the paper to your professor’s specifications. For that kind of hassle you might as well just write the paper yourself.

  OdgovoriIzbriši
 7. The subject of Philosophy and its subcategories have been widely discussed in both the Western and non-Western world albeit with different focuses. Philosophy includes many different subfields involving investigation into our existence. These subfields include epistemology, ethics, logic, metaphysics, philosophy of science, social and political philosophy, and Metaphilosophy. Epistemology focuses on the study of Knowledge, also known as “Theory of Knowledge”. Ethics involves the study of moral values and rules, Logic; the study of reasoning. Metaphysics is the study of being and knowing also known as the principles of reality. Read more at Essay on Utilitarianism
  One of the first points to be clear about is that a philosophical essay is quite different from an essay in most other subjects. That is because it is neither a research paper nor an exercise in literary self-expression. It is not a report of what various scholars have had to say on a particular topic. It does not present the latest findings of tests or experiments. And it does not present your personal feelings or impressions. Instead, it is a reasoned defense of a thesis.

  OdgovoriIzbriši
 8. The main purpose of education is to help students gain the knowledge and skills so that they will be able to function in society. Students need to be provided with the necessary skills so that they can learn to become productive citizens. There are many advantages that are associated with receiving an education. Students will be able to contribute to their community and help make it a better place to live. Education basically helps shape society because it helps students learn to become more sociable and helps them develop relationships with their peers. Students will be more qualified for different job positions if they have a good solid education. Education is vital to each student’s life, therefore, by working hard to provide the best instruction possible will help train students to become future leaders and will lead to a better life.
  Education is essential to every student’s life as well as their future. Students can have a prosperous life by receiving a good quality education. My thoughts are that students need to learn from the books along with other various materials just as I did while growing up. The classroom curriculum should be decided by their teacher and the teacher should set clear goals as to what is expected from the students. Students should work hard to achieve their goals because it will certainly be worth it in the end. According to essentialism, ‘Schools should not radically try to reshape society but schools should transmit traditional moral values and intellectual knowledge that students need to become model citizens’. Read about education help at http://www.top-essay-writing-service.com . The school should stress the importance of values because some children are not taught these at home. Teaching children good values helps build their character and helps them become respectable people. In regards to education, I think society is important because this is a place where we all live so we should work to make it a better place.

  OdgovoriIzbriši
 9. Thank you for sharing this informative post.MyAssignmenthelp.com is giving dissertation help to students.we are already trusted by thousands of students who struggle to write their academic papers and also by those students who simply want writing a dissertation conclusion to save their time and make life easy.

  OdgovoriIzbriši
 10. Assignment Help is the best solution to fix the issues of assignment writing at affordable rates. Get your homework completed in one click. For more information, talk to our experts.

  OdgovoriIzbriši
 11. Nice Post! It helps me to know about Nepal Tour Package. It gives a lot of information to book the best Nepal tour packages. Thanks for sharing this blog!
  Nepal Tour Packages
  Nepal Tour Package
  Nepal Tourism Packages
  Nepal Tourist Packages
  Nepal Tour
  Most Beautiful Places In The World

  OdgovoriIzbriši
 12. I suggest everyone to choose My Assignment Help Australia for getting the best guidance in their academia. The proficient experts assist as per the requirements and learning styles desired by the university.

  OdgovoriIzbriši
 13. A very high level post with a knowledgeable information .thanks you for giving me such a nice information. If you need any college level Assignment Help at reliable quality with better work. Kindly visit livewebtutors website we providing best assignment help services in Australia, USA, UK, UAE, and Canada etc.
  Read more now :- Nursing Assignment Help

  OdgovoriIzbriši
 14. Download & Install AOL Desktop Gold on Windows 10. You can get all tech steps Download AOL desktop Gold guide and Easily download From Here. if you are unable to download AOL Desktop gold Contact us AOL Customer Service.
  Follow the step-by-step troubleshooting guide to resolve AOL Gold won't open or stopped working issue.

  OdgovoriIzbriši
 15. When you and you're any friends facing Error with Email such as Gmail, AOL, frontier, SBC Global, Verizon get help with Frontier Communications Contact Number for New Customers & Customer Support. Contact Us Available24 hour. Frontier email customer service on login, settings, signup & all other issues via Frontier Live Chat Support Assistant Guide. Frontier Business customer service phone number. This is the number that Frontier business customer should call for all customer service problems. General questions, technical support and information about billing, payment or anything else.
  When User faces Frontier mail Login Error, User can Get Frontier mail Login error solution with Frontier Customer service. Create Frontier Mail Login error Possible reason maybe include server problems, network problems.
  You can access your Frontier email account on computer system or open on Web. Go to Frontier official website login frontier com.
  Enter Your Username and Password for Login Your frontier mail Account.

  OdgovoriIzbriši
 16. If you're using Apple products, here's how to set up Verizon email on your iPhone. Set up iPhone Verizon. 1 Choose settings. 2 Scroll down and choose Mail, Contacts and Calendars.
  Incoming Server and Port Numbers to Connect with windows Mail Live.Verizon eamil Setting on windows mail Configure POP and IMAP settings for Verizon.net.
  Verizon email shift in their customers would access email service to another mail service AOL mail service.Access Verizon.net email through the AOL mail account or with aol aap.Access Verizon aol email directly with other email service like Yahoo mail,IMPA Server AOL,POP3 mail Server.If Need Help to access your Verizon email login connect with Verizon customer service phone number to get assistant support and guide to solve your problems.

  OdgovoriIzbriši
 17. Roadrunner is an email service provider that has gained popularity in recent years. Its reputation is mainly due to its ease of use, large amount of storage space and the uniqueness of other similar email services. But this also causes a lot of Problems.Roadrunner email login, TWC Email Login at RR.com. Roadrunner Webmail Access.Time Warner Email or RR Mail Login using TWC ID.Forgot your Email Password and Username.Resolve Roadrunner Email Not Working This problem is with SMTP settings, hence customize the settings properly.Roadrunner Email Settings To Use RR Mail on iPhone.Open Settings on your iPhone from the home screen.Select the option “Mails, Contacts and Calendars” under settings.Click on “Passwords and Accounts” and then press “Add Account”. Read more about Roadrunner Email setting on iPhone and Android smartphone.For Roadrunner email settings configuration It is recommended that you use IMAP for setting up rr e-mail on iPhone.

  Contact RoadRunner customer Service team using service phone number Dial 1800 608 2315 for help all type of all common Problems with your TV signal, phone issues or is internet down? Some these other issues can include: Problems with the connection with SMTP server or issues with the outgoing email connection.

  OdgovoriIzbriši
 18. With assignments piling up during the academic right throughout the year it makes sense to start looking for the answer to that question Who can do my homework for me? as soon as possible. As the saying goes, the best time was yesterday, the second best time is now! So once you’ve decided to take the plunge and go looking for some professional academic help with your homework there are quite a few things you should know before you choose the service you need.

  If you are fed up with so many assignments or you have tried to determine what to write, but you cannot find anything, then you do not need to worry. A student needs to have free time to have fun and relax. The homework online services for sale is an ideal solution for any student who is overwhelmed or cannot find time for his or her assignments. Expert writers Statistics homework write assignments excellently in order to help students to succeed in their careers. The service is offered at an affordable price and it is available whenever you need it.

  OdgovoriIzbriši
 19. Hello All, The whole purpose of the Marketing Dissertation Help is to form a product or service and explain the whole procedure of popularizing it within the trade and business business. Your selling thesis should be good because the business is continually changing and moving ahead. There are many students who stumble into having too big a marketing dissertation or having it too narrow.

  OdgovoriIzbriši
 20. Very Nice Blog! This Blog is Totally Informative About Assignment help in Australia. If You Are Looking For The Assignment help Sydney Provider Then You Should Definitely Go For myassignmenthelpau.com

  OdgovoriIzbriši
 21. 'I'm highly impressed by the piece of thoughts you have shared on this portal. all the best
  connect us on Assignment Help can shed your burden of assignments with a return of qualitative assignments.

  OdgovoriIzbriši
 22. I must appreciate the blogger. This is the most useful blog for everyone.Thanks for sharing.

  OdgovoriIzbriši
 23. Get Solidworks assignment help if yes but you don't know how to get the assignment help Our Solidworks Assignment Help is the most effective option to gain best and high-quality knowledge about the topic and get assignment. Our specialists are certified and experienced professionals in the Solidworks Assignment help . Not only in Solidworks, but also in different software system related assignments.

  OdgovoriIzbriši
 24. My friend promised to buy me a cup of coffee for referring him to your site. Thank you for coffee. Kindly keep updating us on new articles. Looking for water heaters reviews, best brands, and models? then you have landed at the right place. Heating water has its struggles especially if you are using the wrong heaters. Visit Best Electric Tank Water Heater for more.

  OdgovoriIzbriši
 25. Thank you for bringing to a halt my long search topic. I really benefited from your content. If you are experiencing trouble striking a balance between your busy academic life and handling your online classes, you can get help from a professional who will take online classes on your behalf. It doesn’t matter the kind of help you need, whether it is passing your exam, finishing your assignments or even the entire classwork, you can get help here at Online Class Help .

  OdgovoriIzbriši
 26. The Rhino assignment help given by our writers are of always high quality. If you are in the need of same, then connect with us and get premium and high-quality assignment. Also get the desired results guaranteed. So without thinking hire us today!

  OdgovoriIzbriši
 27. If you feel like asking from others “Can someone do my assignment” due to a lack subject knowledge. Then our assignment help Sydney helpers can easily prepare a highly informative assignment for you. With their help, you can also clear out all your concepts. So, without thinking much hire us now!

  OdgovoriIzbriši
 28. Nice article. In order for one to graduate with a doctorate degree in nursing practice he/she must complete a capstone project. Notably, A DNP capstone is a scholarly project that demonstrates that a give student has mastered nursing specialty. Specifically, when writing a DNP capstone project, you are expected to synthesize the knowledge that has been learnt in this program and utilize conventional methods in solving a concrete nursing problem. Visit on DNP Capstone Writing Help for more

  OdgovoriIzbriši
 29. If you want to get writing assistance from professional writers in Dubai, choose Assignment Help. Assignment Help Online allows you to submit your academic papers before the last date of submission without any stress even in Dubai.
  Online Assignment Help

  OdgovoriIzbriši
 30. Hello there, great stuff you’ve shared here I will be checking regularly for more articles. But wait! When it becomes hard to manage your online assignment, availing Online Assignment Help is the best choice. Many students often fail to submit their assignment before deadlines and end up scoring low grades because they didn’t have enough time to write the assignment given on time and satisfactorily. Visit Assignment Help . for assistance.

  OdgovoriIzbriši
 31. Use Assignment Help if you have doubts about the assigned topic and can't complete your papers according to your professor's demand. Follow the necessary steps to access the best services from the Australian service provider and finish your work without any issue.
  My Assignment Help
  Assignment Help Online
  Online Assignment Help
  Assignment Help Australia

  OdgovoriIzbriši
 32. Methods to Resolve HP Printer in Error State Windows 10 :

  But before solutions, learn about some of the causes of the HP printer error condition.

  BIOS problem is a common factor in the residence due to a printer error.
  Malware or other virus attack
  If the printer driver is damaged
  Lack of a high-speed internet connection is extremely responsible.
  Cables and USB may not be routed correctly in the printer.

  OdgovoriIzbriši
 33. You had me engaged by reading and you know what? I want to read more about that. That's what's used as an amusing post.
  read more:- Harvard Referencing Generator

  OdgovoriIzbriši
 34. CrazyForStudy provides assignment service at affordable cost in a wide range of subject areas for all grade levels, we are already trusted by thousands of students who struggle to write their academic papers and also by those students who simply want MATLAB Programming Help to save their time and make life easy.

  OdgovoriIzbriši
 35. This is the greatest articles I have come across on internet. Most nurses work and study at the same time which makes them lack time to work on their nursing papers. Nursing also covers a wide range of topics that need thorough research especially when students have nursing papers to work not. Do not fret when Do my Nursing Paper . is here. Our team of writers is skilled and knowledgeable in all nursing areas.

  OdgovoriIzbriši
 36. Get that assignment writing service, which students look for these days, from us. Unlike other websites, My Assignment Help is relatively easier and user friendly, when it comes to ordering your assignments. All you have to do is simply fill out the form and sit relax.

  OdgovoriIzbriši
 37. This must be a popular blog. Thank you for sharing such an informative article. Are you having problems to write an excellent CIPD assignment? Assignment Help is the only solution to let go of your difficulties in minutes. We are the qualified assistant to deal with your high-level CIPD assignments by pouring in our efforts to let you present the best of the writing. CIPD is just not a professional qualification but a ladder to experience the professional avenues that guarantee to take you to your desired destination. Read more on on CIPD Assignment Help AE .

  OdgovoriIzbriši
 38. Such a wonderful information blog post on this topic Allassignmentservices.com provides assignment service at affordable cost in a wide range of subject areas for all grade levels, we are already trusted by thousands of students who struggle to write their academic papers and also by those students who simply want write my assignment to save their time and make life easy.

  OdgovoriIzbriši