sobota, 31. marec 2018

Serendipičnost?

    “Serendipity.
    Look for something, find something else,
    and realize that what you've found
    is more suited to your needs than
    what you thought you were looking for. ”
                        Lawrence Block, ameriški pisatelj

 

Malce nenavadna je tale beseda, izbrana za današnjo razpravo. Precej redko je v uporabi in še to praviloma v izvirni angleški obliki, zato verjamem, da nas je več takih, ki je ne poznamo, kot tistih drugih, ki so si z njo domači. Uporabljajo jo na področju metodologije znanstvenega dela, pot v bibliotekarsko terminologijo pa si je utrla na področju poizvedovanja in priklica informacij (information retrieval). S kolegico Polono sva se večkrat zabavala na ta račun in termin proglašala za neprevedljiv. Razen opisnih razlag doslej res še nisem naletel na slovensko ustreznico in kot bomo videli v razpredelnici na koncu sestavka, si tudi drugi jeziki praviloma pomagajo s podomačeno tujko. V slovenščini tako tu in tam naletimo na termina serendipičnost in serendipičen. In kaj je serendipičnost? Povsem slučajna, nenadejana najdba nečesa dobrega, lepega ali dragocenega, ki nas prijetno preseneti med iskanjem nečesa povsem drugega.


Horatio Walpole, 4th Earl of Orford,
mož, ki je skoval besedo serendipity
Vir: wikigallery
Klub temu, da se zdi angleška beseda serendipity zelo znanstvena in bi človek pričakoval, da je stara in izhaja iz antičnih jezikov, je njena zgodovina povsem drugačna, dokaj prozaična. Skoval jo je menda šele leta 1754 angleški umetnostni zgodovinar, pisatelj in politik Horatio Walpole, 4th Earl of Orford (1717 –1797), ki je v osebnem pismu prijatelju opisoval dogajanje v stari arabski zgodbi 'The Three Princes of Serendip', kjer se trije perzijski princi podajo na pot v deželo Serendip (danes Sri Lanka) iskat svilo in druga bogastva. Med potjo se jim seveda dogajajo prečudovite stvari in najdejo dragocenosti, ki jih niso pričakovali. Te nepričakovane in presenetljive najdbe je Walpole opisal kot serendipity. Beseda se dalj časa ni kaj dosti uporabljala, vendar je prišla leta 1912 tudi v Oxford English Dictionary in v drugi polovici 20. stoletja se je njena pogostnost precej povečala. Dolgo je prevladovala predvsem na področju informacijskih znanosti in v 19. stoletju jo že zasledimo v Cutterjevih katalogizacijskih in klasifikacijskih shemah kot možnost za hitro iskanje knjig, pri nekaterih avtorjih pa tudi implicitno v teoriji informacijskega vedénja kot naključno pridobivanje informacij, metoda nabiranja jagod ipd. Šele kasneje se je termin uveljavil tudi na drugih področjih znanosti in same teorije znanosti. Danes o serendipičnosti ni težko najti znanstvenih člankov in raziskav predvsem na področju poizvedovanja - iskanja informacij, orodij za odkrivanje informacij (discovery tools) in informacijskega vedénja.

V angleščini srečamo besede serendipity, serendipitous in serendipist. Leta 2000 je bila beseda serendipity na enem od britanskih literarnih festivalov izbrana za najbolj priljubljeno besedo.


Čeprav je Walpole skoval besedo serendipity že leta 1754, ne preseneča njena večja (sicer še vedno relativno skromna) pojavnost šele v drugi polovici 20. stoletja, saj je bila v slovarju Oxford English Dictionary prvič zapisana šele leta 1912. (Vir: Google Books Ngram Viewer)

Redko kdo bi pomislil, da je človeška zgodovina polna serendipičnih odkritij, ki so pripeljala do nekaterih največjih in najpomembnejših izumov. Mednje prav gotovo lahko uvrstimo nekaj vsem dobro znanih primerov:

  • Povsem nepričakovano odkritje Amerike med iskanjem krajše poti do Indije in Kitajske.
  • Alexandru Flemingu je čez noč "pokvarila" laboratorijski vzorec plesen, iz katere je potem nastal penicilin.
  • Arhimedu se je porodila rešitev o hidrostatičnem vzgonu med kopanjem v kadi, ko je menda zavpil "Heureka!".
  • Charles Goodyear je v laboratoriju po nerodnosti vrgel po tleh laboratorija lateks in žveplo ter tako iznašel način, kako stabilizirati lateks v trdno gumo.
  • Galilej je izboljševal daljnogled, sicer nizozemski izum, in ob njegovem preizkušanju med opazovanjem znanih zvezd odkril Mlečno cesto in Jupitrove satelite.
  • Megatron je nastal kot osrednja enota prvih radarjev, slučajno pa so odkrili, da se lahko z njim pogreje tudi hrana in sedaj ga uporabljamo v mikrovalovnih pečicah.

    V slovenščini zasledimo termina serendipičnost in serendipičen zelo redko, samo nekaj pojavljanj v besedilnih korpusih Nova beseda in Gigafida. Tudi v zelo obsežnih korpusih angleških in nemških besedil je redka ptica, vendar je serendipičnost in serendipitet mogoče najti tudi v korpusu hrvaških besedil. Sicer pa je pojav v večini jezikov najpogosteje poimenovan kar v izvirni angleški obliki ali pa opisan kot naključje, srečno naključje, naključje najdenega ipd. Redko najdemo tudi naslednje podomačene oblike:

    angleško serendipity
    bolgarsko серендипити, щастлива случайност
    češko serendipita, šťastná náhoda
    dansko serendipitet
    esperanto serendipo
    estonsko õnnelik juhus, juhuslik avastus
    finsko serendipisyys, serendipiteetti
    francosko sérendipité, sérendipicité, heureux hasard
    grško σερεντίπιτυ
    hrvaško serendipitet, serendipičnost, sretna slučajnost
    islandsko slembilukka
    italijansko serendipità
    katalonsko serendipitat
    litovsko serendipija
    madžarsko szerendipitás, szerencsés véletlen, véletlenszerű felfedezés
    makedonsko срекна случајност
    nemško Serendipität
    nizozemsko serendipiteit
    norveško serendipitet
    poljsko serendypność
    portugalsko serendipicidade, serendipidade, serendiptismo, serendipitia
    romunsko serendipitate
    ruskoсерендипити, серендипность
    slovaško šťastná náhoda
    slovensko serendipičnost
    špansko serendipia
    švedsko serendipitet
    ukrajinsko cерендипність


  • Barvita, načičkana in prijetno natlačena trgovinica z vsem mogočim v kanadskem mestecu Niagara Falls.
    Njeno ime povsem odraža to, kar lahko firbec nepričakovano najde v notranjosti.

    13 komentarjev:

    1. NAJBOLJŠI SAMOSTOJNI LJUBEZNI LIJEV, DA DOBITE SVOJEGA EX LJUBITELJA, HUSBANDA, ŽENSKO, GIRLFRIENDA ali BOYFRIEND NAZAJ. DODAJ NJEGOVO NA KATEGA: +2349083639501
       -Email- blackmagicsolutions95@gmail.com
      Pozdravljeni! Am, Christian Hofman, sem iz ZDA. Delam za mednarodno Apache Corporations, na potovanju po Afriki sem spoznal Babo Noso, šel sem tja po pogodbo za pogajanja in izgubil v drugem podjetju, bil sem pustošen in zlomljen in pred nekaj meseci sem se pravkar razvezal, moja žena je odšla z otroki in to delo je bila moja pot do dobrega življenja in vrnitve družine. Po mojem posvetovanju z Baba Noso je opravil urok zame in dobil sem pogodbo in nekaj mesecev pozneje sta se moja žena in otroci vrnili k meni in vse sem dolgovala Baba Nosa duhovnemu uroku in pooblastilom. Sem pričevalec babe Nose, duhovni oče mnogih velikih mož. za katero od vaših duhovnih težav in bo rešena. Lahko vas bogati brez krvnih ritualov, vrnite svojega ex_husband, ex_wife, ex _boyfriend ali punco samo, če lahko na +2349083639501 pošljete SMS ali WhatsApp
      če imate težave z naslednjim ?;
      (1) Če želite nazaj svojega bivšega.
      (2) če imate vedno slabe sanje ali imate seks na sanjah.
      (3) Radi bi vas napredovali v svoji pisarni.
      (4) Če potrebujete pristojnost za zmago v sodni zadevi
      (5) Kakršna koli oblika črkovanja
      (7) Ukazni ton črkovanja
      (8) Zaščitni obroč
      (9) Potovalni obroč za uspeh
      (10) Duhovna moč za Božje ljudi
      (11) Svojega moža / ženo priveži za vedno sam
      (12) Želite, da ženske / moški tečejo za vami. (13) Če želite otroka.
      (14) Želite biti bogati brez krvnih obredov. (15) Če potrebujete finančno pomoč.
      (16) Zeliščna nega
      (17) Če ne morete zadovoljiti spolne želje svoje žene. zaradi slabe erekcije.
      (18) Če imate bolezen zaradi aidsa s HIV in lahko zdravite težave z rakom, pokličite Babo Nosa na +2349083639501
      TRADICIONALNA MEDICINA Zeliščni zdravniki in domači zdravniki. Naslov pisarne št. 20 slonovine, Ife Osun, država ... k

      OdgovoriIzbriši
    2. Get World-Class Essay Writing Service Assistance from highly Qualified Assignment help Experts
      Have you ever heard about one of Australia’s best Writing services consultation companies? Get it completed from the Top notch Assignment Writers for the Students across Universities across various countries.With the best in class turnaround time and also avail amazing value added service, And Get in touch with the Best Assignment Help in Melbourne, Sydney, Canberra, Adelaide who are very talented in providing solutions on various topics on subjects.

      OdgovoriIzbriši
    3. You are sharing delightful post. It is effortless and easy to understand for me. Thanks for sharing the post. Visit Here Vet Recommended Puppy Food

      OdgovoriIzbriši
    4. Thanks for sharing great information. Typing with two fingers, ‘hunt and pecking’ feels less accurate as you constantly need to look down at the keyboard. It constantly focuses on the screen from the keyboard and often results in time-consuming improvements. A typewriter reads as they type and corrects mistakes when they are correct. Touch typists know right away if something goes wrong.

      OdgovoriIzbriši
    5. What the blog is missing out on is a superb conclusion, as it would have given it the perfect finishing touch. Now you can make most of the academic writing services at myassignmenthelpau.com offering Thesis Writing Help. The services promise to add all elements your paper needs.

      OdgovoriIzbriši
    6. Such a brilliant post. Thanks for sharing with us.
      When you try to login into your roadrunner email account, then you can face the Roadrunner Email Not Working Issue. And, if you are not able to fix it, you can contact Roadrunner Support 24*7 specialist toll-free number, for further assistance that fixes your problem. We are here 24*7 to solve your problems with easy guidelines and the best solutions.

      OdgovoriIzbriši
    7. We are the stage to give writings online assignment help service and coursework help for prevalent quality assignment help by top writers. Our writers are adroit to give assignment homework help by the top most assignment homework help writers of your country.

      OdgovoriIzbriši
    8. The title of this blog post is something I've never heard of from blogs I've read. It's good to read your blog posts about the checklist for blogger containers. This is a real post I share with you where you can read What is Spacebar Counter?. Space bar Clicker.

      OdgovoriIzbriši
    9. I trully appretiate your work and tips given by you is helpful to me. I will share this information with my family & friends. This is a great website, keep the positive reviews coming. This is a great inspiring .I am pretty much pleased with your good work. You write my paper for me put really very helpful information. I am looking to reading your next post. !!!!

      OdgovoriIzbriši
    10. Kdor danes bere to pričevanje, naj praznuje z mano in mojo družino, ker se je za nekatere vse začelo kot šala, drugi pa so rekli, da je nemogoče. Moje ime je Maria in sem iz Ljubljane, vendar se z ženo preselim v Chicago ZDA, sem srečno poročen z dvema otrokoma in ljubko ženo. Z mojo družino se je zgodilo nekaj strašnega, izgubil sem službo in žena je zapustila hišo, ker nisem mogel skrbeti zase in za potrebe družine v tistem trenutku. Devet let mi ni uspelo nobeni ženi, ki bi me podpirala, da bi dobro skrbel za otroke. Poskušam poslati testno sporočilo svoji ženi, vendar mi je preprečila, da bi govoril z njo. Poskušam govoriti z njeno prijateljico in njenimi družinskimi člani, vendar še vedno vem, da bi mi lahko eden pomagal, in sem pozneje oddal vlogo v toliko podjetij, vendar so to storili ne pokliči me, dokler ni prišel zvest dan, ki ga ne bom nikoli pozabil v življenju, ko srečam svojega starega prijatelja, ki sem mu razložil vse svoje težave in mi je povedal o velikem človeku, ki mu je pomagal dobiti dobro službo v koki cola company in mi je rekel, da je on čarovnik, ampak jaz sem oseba, ki nikoli ne verjame v uroka, vendar sem se odločil, da mu poskusim in Drigbinovia mi je dal navodila in mi pokazal, kaj naj počnem v teh treh dneh kosila uroka, jaz sledite vsem navodilom in naredite, kar me je prosil, Drigbinovia poskrbi, da bo šlo vse dobro in da bi me žena spet videla po Drigbonovii čudovitem delu. Žena me je poklicala z neznano številko in se opravičila ter mi povedala, da me zelo pogreša, najini otroci in moja žena pa se vrnejo domov. in po dveh dneh je klicalo podjetje, ki sem mu pošiljal zahvalno pismo, zdaj sem jaz vodja paragon podjetje v ZDA. Svetujem vam, če imate kakršne koli težave, pošljite sporočilo na ta email: doctorigbinovia@gmail.com ali WhatsApp him +12162022709 in viber +12066713285 in dobili boste najboljši rezultat. Vzemite stvari za samoumevne in vzeto vam bo. Želim ti najboljše.

      OdgovoriIzbriši
    11. The post is really superb. It’s varied accessory information that consists during a basic and necessary method. Thanks for sharing this text. The substance is genuinely composed. write me a dissertation This web log is frequently sharing useful actualities. Keep sharing a lot of posts.

      OdgovoriIzbriši
    12. Med potjo se jim seveda dogajajo prečudovite stvari in najdejo dragocenosti, ki jih niso pričakovali. Te nepričakovane in love language quiz
      presenetljive najdbe je Walpole opisal kot serendipity. Beseda se dalj časa ni kaj dosti uporabljala, vendar je prišla leta 1912 tudi v Oxford English Dictionary in v drugi polovici 20. stoletja se je njena pogostnost precej povečala. Dolgo je prevladovala predvsem na področju informacijskih znanosti in v 19. stoletju jo že zasledimo v Cutterjevih katalogizacijskih in klasifikacijskih shemah kot možnost za hitro

      OdgovoriIzbriši
    13. se trije perzijski princi podajo na pot v deželo Serendip (danes Sri Lanka) iskat svilo in druga bogastva. Med potjo se jim seveda dogajajo prečudovite stvari in najdejo dragocenosti, ki jih niso pričakovali. Te nepričakovane in presenetljive najdbe je Walpole opisal kot serendipity. Beseda se dalj časa ni kaj dosti uporabljala, vendar je prišla leta love language quiz 1912 tudi v Oxford English Dictionary in v drugi polovici 20. stoletja se je njena pogostnost precej povečala. Dolgo je prevladovala predvsem na področju informacijskih znanosti in v 19. stoletju jo že zasledimo v Cutterjevih katalogizacijskih in klasifikacijskih shemah kot možnost za hitro iskanje knjig, pri nekaterih avtorjih pa tudi implicitno v teoriji informacijskega vedénja kot naključno pridobivanje informacij, metoda nabiranja jagod ipd

      OdgovoriIzbriši

    Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.