sobota, 31. marec 2018

Serendipičnost?

    “Serendipity.
    Look for something, find something else,
    and realize that what you've found
    is more suited to your needs than
    what you thought you were looking for. ”
                        Lawrence Block, ameriški pisatelj

 

Malce nenavadna je tale beseda, izbrana za današnjo razpravo. Precej redko je v uporabi in še to praviloma v izvirni angleški obliki, zato verjamem, da nas je več takih, ki je ne poznamo, kot tistih drugih, ki so si z njo domači. Uporabljajo jo na področju metodologije znanstvenega dela, pot v bibliotekarsko terminologijo pa si je utrla na področju poizvedovanja in priklica informacij (information retrieval). S kolegico Polono sva se večkrat zabavala na ta račun in termin proglašala za neprevedljiv. Razen opisnih razlag doslej res še nisem naletel na slovensko ustreznico in kot bomo videli v razpredelnici na koncu sestavka, si tudi drugi jeziki praviloma pomagajo s podomačeno tujko. V slovenščini tako tu in tam naletimo na termina serendipičnost in serendipičen. In kaj je serendipičnost? Povsem slučajna, nenadejana najdba nečesa dobrega, lepega ali dragocenega, ki nas prijetno preseneti med iskanjem nečesa povsem drugega.


Horatio Walpole, 4th Earl of Orford,
mož, ki je skoval besedo serendipity
Vir: wikigallery
Klub temu, da se zdi angleška beseda serendipity zelo znanstvena in bi človek pričakoval, da je stara in izhaja iz antičnih jezikov, je njena zgodovina povsem drugačna, dokaj prozaična. Skoval jo je menda šele leta 1754 angleški umetnostni zgodovinar, pisatelj in politik Horatio Walpole, 4th Earl of Orford (1717 –1797), ki je v osebnem pismu prijatelju opisoval dogajanje v stari arabski zgodbi 'The Three Princes of Serendip', kjer se trije perzijski princi podajo na pot v deželo Serendip (danes Sri Lanka) iskat svilo in druga bogastva. Med potjo se jim seveda dogajajo prečudovite stvari in najdejo dragocenosti, ki jih niso pričakovali. Te nepričakovane in presenetljive najdbe je Walpole opisal kot serendipity. Beseda se dalj časa ni kaj dosti uporabljala, vendar je prišla leta 1912 tudi v Oxford English Dictionary in v drugi polovici 20. stoletja se je njena pogostnost precej povečala. Dolgo je prevladovala predvsem na področju informacijskih znanosti in v 19. stoletju jo že zasledimo v Cutterjevih katalogizacijskih in klasifikacijskih shemah kot možnost za hitro iskanje knjig, pri nekaterih avtorjih pa tudi implicitno v teoriji informacijskega vedénja kot naključno pridobivanje informacij, metoda nabiranja jagod ipd. Šele kasneje se je termin uveljavil tudi na drugih področjih znanosti in same teorije znanosti. Danes o serendipičnosti ni težko najti znanstvenih člankov in raziskav predvsem na področju poizvedovanja - iskanja informacij, orodij za odkrivanje informacij (discovery tools) in informacijskega vedénja.

V angleščini srečamo besede serendipity, serendipitous in serendipist. Leta 2000 je bila beseda serendipity na enem od britanskih literarnih festivalov izbrana za najbolj priljubljeno besedo.


Čeprav je Walpole skoval besedo serendipity že leta 1754, ne preseneča njena večja (sicer še vedno relativno skromna) pojavnost šele v drugi polovici 20. stoletja, saj je bila v slovarju Oxford English Dictionary prvič zapisana šele leta 1912. (Vir: Google Books Ngram Viewer)

Redko kdo bi pomislil, da je človeška zgodovina polna serendipičnih odkritij, ki so pripeljala do nekaterih največjih in najpomembnejših izumov. Mednje prav gotovo lahko uvrstimo nekaj vsem dobro znanih primerov:

 • Povsem nepričakovano odkritje Amerike med iskanjem krajše poti do Indije in Kitajske.
 • Alexandru Flemingu je čez noč "pokvarila" laboratorijski vzorec plesen, iz katere je potem nastal penicilin.
 • Arhimedu se je porodila rešitev o hidrostatičnem vzgonu med kopanjem v kadi, ko je menda zavpil "Heureka!".
 • Charles Goodyear je v laboratoriju po nerodnosti vrgel po tleh laboratorija lateks in žveplo ter tako iznašel način, kako stabilizirati lateks v trdno gumo.
 • Galilej je izboljševal daljnogled, sicer nizozemski izum, in ob njegovem preizkušanju med opazovanjem znanih zvezd odkril Mlečno cesto in Jupitrove satelite.
 • Megatron je nastal kot osrednja enota prvih radarjev, slučajno pa so odkrili, da se lahko z njim pogreje tudi hrana in sedaj ga uporabljamo v mikrovalovnih pečicah.

  V slovenščini zasledimo termina serendipičnost in serendipičen zelo redko, samo nekaj pojavljanj v besedilnih korpusih Nova beseda in Gigafida. Tudi v zelo obsežnih korpusih angleških in nemških besedil je redka ptica, vendar je serendipičnost in serendipitet mogoče najti tudi v korpusu hrvaških besedil. Sicer pa je pojav v večini jezikov najpogosteje poimenovan kar v izvirni angleški obliki ali pa opisan kot naključje, srečno naključje, naključje najdenega ipd. Redko najdemo tudi naslednje podomačene oblike:

  angleško serendipity
  bolgarsko серендипити, щастлива случайност
  češko serendipita, šťastná náhoda
  dansko serendipitet
  esperanto serendipo
  estonsko õnnelik juhus, juhuslik avastus
  finsko serendipisyys, serendipiteetti
  francosko sérendipité, sérendipicité, heureux hasard
  grško σερεντίπιτυ
  hrvaško serendipitet, serendipičnost, sretna slučajnost
  islandsko slembilukka
  italijansko serendipità
  katalonsko serendipitat
  litovsko serendipija
  madžarsko szerendipitás, szerencsés véletlen, véletlenszerű felfedezés
  makedonsko срекна случајност
  nemško Serendipität
  nizozemsko serendipiteit
  norveško serendipitet
  poljsko serendypność
  portugalsko serendipicidade, serendipidade, serendiptismo, serendipitia
  romunsko serendipitate
  ruskoсерендипити, серендипность
  slovaško šťastná náhoda
  slovensko serendipičnost
  špansko serendipia
  švedsko serendipitet
  ukrajinsko cерендипність


 • Barvita, načičkana in prijetno natlačena trgovinica z vsem mogočim v kanadskem mestecu Niagara Falls.
  Njeno ime povsem odraža to, kar lahko firbec nepričakovano najde v notranjosti.

  6 komentarjev:

  1. There are so many types of essays; it can be hard to know where to start. History papers aren’t just limited to history classes. These tasks can be assigned to examine any important historical event or a person. While they’re more common in history classes, you can find this type of assignment in sociology or political science course syllabus, or just get a history essay task for your scholarship.

   What is a political essay? A political is just as the name suggests an essay based on politics or a political situation. Completing a political essay is impossible without the proper research to fully understand your subject. First, you should study the primary texts, to analyze its contents. You may take advantage of using reliable Internet sources, with available government reports and political parties' news. Scan through reputable newspapers and magazines to compile relevant data for your political essay. Find more political essay at http://writing-a-thesis.net/

   OdgovoriIzbriši
  2. NAJBOLJŠI SAMOSTOJNI LJUBEZNI LIJEV, DA DOBITE SVOJEGA EX LJUBITELJA, HUSBANDA, ŽENSKO, GIRLFRIENDA ali BOYFRIEND NAZAJ. DODAJ NJEGOVO NA KATEGA: +2349083639501
    -Email- blackmagicsolutions95@gmail.com
   Pozdravljeni! Am, Christian Hofman, sem iz ZDA. Delam za mednarodno Apache Corporations, na potovanju po Afriki sem spoznal Babo Noso, šel sem tja po pogodbo za pogajanja in izgubil v drugem podjetju, bil sem pustošen in zlomljen in pred nekaj meseci sem se pravkar razvezal, moja žena je odšla z otroki in to delo je bila moja pot do dobrega življenja in vrnitve družine. Po mojem posvetovanju z Baba Noso je opravil urok zame in dobil sem pogodbo in nekaj mesecev pozneje sta se moja žena in otroci vrnili k meni in vse sem dolgovala Baba Nosa duhovnemu uroku in pooblastilom. Sem pričevalec babe Nose, duhovni oče mnogih velikih mož. za katero od vaših duhovnih težav in bo rešena. Lahko vas bogati brez krvnih ritualov, vrnite svojega ex_husband, ex_wife, ex _boyfriend ali punco samo, če lahko na +2349083639501 pošljete SMS ali WhatsApp
   če imate težave z naslednjim ?;
   (1) Če želite nazaj svojega bivšega.
   (2) če imate vedno slabe sanje ali imate seks na sanjah.
   (3) Radi bi vas napredovali v svoji pisarni.
   (4) Če potrebujete pristojnost za zmago v sodni zadevi
   (5) Kakršna koli oblika črkovanja
   (7) Ukazni ton črkovanja
   (8) Zaščitni obroč
   (9) Potovalni obroč za uspeh
   (10) Duhovna moč za Božje ljudi
   (11) Svojega moža / ženo priveži za vedno sam
   (12) Želite, da ženske / moški tečejo za vami. (13) Če želite otroka.
   (14) Želite biti bogati brez krvnih obredov. (15) Če potrebujete finančno pomoč.
   (16) Zeliščna nega
   (17) Če ne morete zadovoljiti spolne želje svoje žene. zaradi slabe erekcije.
   (18) Če imate bolezen zaradi aidsa s HIV in lahko zdravite težave z rakom, pokličite Babo Nosa na +2349083639501
   TRADICIONALNA MEDICINA Zeliščni zdravniki in domači zdravniki. Naslov pisarne št. 20 slonovine, Ife Osun, država ... k

   OdgovoriIzbriši
  3. Our accounting homework help is the best homework providing company. We believe that our homework plays an important role in the final grades of students. Due to several reasons, students are unable to write accounting homework. Accounting homework requires Biology homework remarkable knowledge as well as in-depth understanding of the accounting concepts. Students should get our accounting homework help at our company’s website.

   Biology, the study of life, can be fascinating and wondrous. However, certain biology topics can sometimes seem incomprehensible. The best way to get a clear understanding of difficult biology concepts is to study them at home, as well as at school. Students should use quality biology homework help resources when studying. Below are some good resources and information to help you answer some of your obilogy homework questions.

   OdgovoriIzbriši
  4. You started looking for a real college literature lesson homework help online because of some extraordinary sophisticated assignment that is due soon and you have no clue about a way to approach to its completion.
   Let’s first be clear on one thing: you buy at Help with my homework and we give great homework help. College demands it. And you don’t have to be involved if you are uninclined to do so. You can give us the assignment, explain what you will, and leave us to complete the work. However, our methodology is set up so that you can reap enormous benefits from the process itself. From the day you complete the buying process, you will get to choose your professional writer, and e-mail communication begins immediately.

   OdgovoriIzbriši
  5. Take the option of assignment help online services in Ireland and finish your work before the due dates. While studying in Ireland Universities, you have to deal with plenty of academic work that can be solved easily with Assignment Help services.

   OdgovoriIzbriši
  6. Get World-Class Essay Writing Service Assistance from highly Qualified Assignment help Experts
   Have you ever heard about one of Australia’s best Writing services consultation companies? Get it completed from the Top notch Assignment Writers for the Students across Universities across various countries.With the best in class turnaround time and also avail amazing value added service, And Get in touch with the Best Assignment Help in Melbourne, Sydney, Canberra, Adelaide who are very talented in providing solutions on various topics on subjects.

   OdgovoriIzbriši