četrtek, 11. avgust 2011

E-karsižebodi

© logo e-book.com.au
Pred leti se je začelo s priljubljenim "emajlom", potem pa je e-izacija pobesnela in postala globalna moda skoraj v vseh jezikih (ki so hoteli ostati "sodobni"). Danes je lahko e- že skoraj karkoli. V Novi besedi se pojavlja e- skoraj enajst tisočkrat, vse od e-aktiven, e-bedak, e-cigareta, e-kmetijstvo, e-kombi, e-nagrobnik, e-pismen in e-nepismen, e-slama, e-šola, e-zdravje in celo do e-Slovenije. E-Slovenca na srečo še ni, zato pa ga najde Google!

Kako pa je z e-izmi v bibliotekarstvu? Narobe bi bilo, če bi bili bibliotekarji na to čudo sodobne družbe imuni. V 144 novejših strokovnih besedilih, ki jih je analiziral Korpus bibliotekarstva (kratka predstavitev korpusa), se med milijon zajetimi besedami pojavlja 394 različnih oblik besed s predpono e-, od tega je 63 različnih besed. Evidentirane so bile naslednje sestavljenke:

e-arhiv e-arhiviranje e-arhivski e-bančni e-bančništvo
e-baza e-besedilo e-bralnik e-časopis e-davki
e-delo e-diploma e-diplomski e-dostop e-dostopnost
e-družba e-glasba e-global e-gradivo e-hramba
e-infrastruktura e-iskanje e-izobraževalni e-izobraževanje e-izvod
e-knjiga e-knjižnica e-kontinuirani viri e-kopija e-kultura
e-mail e-medij e-monografija e-naslov e-novice
e-oblika e-obvestilo e-only e-periodika e-poslovanje
e-pošta e-poštni e-pravosodje e-program e-publikacija
e-račun e-rešitev e-revija e-storitev e-točka
e-tutor e-učenje e-učno okolje e-uprava e-verzija
e-video e-vir e-vključenost e-vsebina e-zbirka
e-zdravje e-zdravstvo e-znanost

Pričakujemo, da bo korpus z zajemom večjega števila besedil v prihodnje prinesel še kakšno e-besedo. Ampak kaj, ko še vseh e-jev nismo evidentirali, pa so tu že i-ji, npr. i-novinarji, i-svetovanje, i-volitve in množica i-izdelkov. O teh kdaj prihodnjič.

3 komentarji:

  1. e-članek; e-diagnoza; e-forum; e-fotografija; e-informatika; e-kataster; e-oglas; e-prevod; e-prodaja; e-prospekt; e-seminar; e-slovar; e-sporočilo; e-strežnik; e-svet; e-šola; e-študij; e-tajnica; e-trgovina; e-učilnica; e-urnik;...

    lp franc

    OdgovoriIzbriši
  2. Nema da nema, bi rekli naši sosedje, pa še bi se našlo. Kot občana me begajo e-zdravje, e-slovenščina, e-Slovenija . . . ne vem, kam bi dal e-informatiko! Same cvetke in e-šminka.

    V stroki pa me bega e-knjiga, ki je lahko skoraj kar koli, pač odvisno od volje govorca ali pisca. "Varuhi knjig" nismo pri tem nič boljši, kaj šele, da bi skušali narediti red.

    OdgovoriIzbriši
  3. Še pripomba:
    Pisnih dvojnic brez vezaja nisem upošteval, ker jih je težko poiskati in ob pisanju nanje nisem pomislil. Se pa na primer v Korpusu dvakrat pojavlja tudi "eEvropa" (akcijski načrt Evropske komisije). V angleščini je pogosto v uporabi varianta brez vezaja, tako piše tudi kolegica Elisabeth Simon v svojem sestavku 29. avgusta (ePolitics and eGovernment), besede pa v sobesedilu izstopajo zaradi uporabe velike začetnice samostalnika sredi zloženke.

    OdgovoriIzbriši

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.