četrtek, 11. avgust 2011

E-karsižebodi

© logo e-book.com.au
Pred leti se je začelo s priljubljenim "emajlom", potem pa je e-izacija pobesnela in postala globalna moda skoraj v vseh jezikih (ki so hoteli ostati "sodobni"). Danes je lahko e- že skoraj karkoli. V Novi besedi se pojavlja e- skoraj enajst tisočkrat, vse od e-aktiven, e-bedak, e-cigareta, e-kmetijstvo, e-kombi, e-nagrobnik, e-pismen in e-nepismen, e-slama, e-šola, e-zdravje in celo do e-Slovenije. E-Slovenca na srečo še ni, zato pa ga najde Google!

Kako pa je z e-izmi v bibliotekarstvu? Narobe bi bilo, če bi bili bibliotekarji na to čudo sodobne družbe imuni. V 144 novejših strokovnih besedilih, ki jih je analiziral Korpus bibliotekarstva (kratka predstavitev korpusa), se med milijon zajetimi besedami pojavlja 394 različnih oblik besed s predpono e-, od tega je 63 različnih besed. Evidentirane so bile naslednje sestavljenke:

e-arhiv e-arhiviranje e-arhivski e-bančni e-bančništvo
e-baza e-besedilo e-bralnik e-časopis e-davki
e-delo e-diploma e-diplomski e-dostop e-dostopnost
e-družba e-glasba e-global e-gradivo e-hramba
e-infrastruktura e-iskanje e-izobraževalni e-izobraževanje e-izvod
e-knjiga e-knjižnica e-kontinuirani viri e-kopija e-kultura
e-mail e-medij e-monografija e-naslov e-novice
e-oblika e-obvestilo e-only e-periodika e-poslovanje
e-pošta e-poštni e-pravosodje e-program e-publikacija
e-račun e-rešitev e-revija e-storitev e-točka
e-tutor e-učenje e-učno okolje e-uprava e-verzija
e-video e-vir e-vključenost e-vsebina e-zbirka
e-zdravje e-zdravstvo e-znanost

Pričakujemo, da bo korpus z zajemom večjega števila besedil v prihodnje prinesel še kakšno e-besedo. Ampak kaj, ko še vseh e-jev nismo evidentirali, pa so tu že i-ji, npr. i-novinarji, i-svetovanje, i-volitve in množica i-izdelkov. O teh kdaj prihodnjič.

4 komentarji:

 1. e-članek; e-diagnoza; e-forum; e-fotografija; e-informatika; e-kataster; e-oglas; e-prevod; e-prodaja; e-prospekt; e-seminar; e-slovar; e-sporočilo; e-strežnik; e-svet; e-šola; e-študij; e-tajnica; e-trgovina; e-učilnica; e-urnik;...

  lp franc

  OdgovoriIzbriši
 2. Nema da nema, bi rekli naši sosedje, pa še bi se našlo. Kot občana me begajo e-zdravje, e-slovenščina, e-Slovenija . . . ne vem, kam bi dal e-informatiko! Same cvetke in e-šminka.

  V stroki pa me bega e-knjiga, ki je lahko skoraj kar koli, pač odvisno od volje govorca ali pisca. "Varuhi knjig" nismo pri tem nič boljši, kaj šele, da bi skušali narediti red.

  OdgovoriIzbriši
 3. Še pripomba:
  Pisnih dvojnic brez vezaja nisem upošteval, ker jih je težko poiskati in ob pisanju nanje nisem pomislil. Se pa na primer v Korpusu dvakrat pojavlja tudi "eEvropa" (akcijski načrt Evropske komisije). V angleščini je pogosto v uporabi varianta brez vezaja, tako piše tudi kolegica Elisabeth Simon v svojem sestavku 29. avgusta (ePolitics and eGovernment), besede pa v sobesedilu izstopajo zaradi uporabe velike začetnice samostalnika sredi zloženke.

  OdgovoriIzbriši
 4. If you are just getting started, laisimo knight mod is definitely the best choice. Besides coil master genesis rdta has absolutely amazing flavors, produces lots of vapor, has a great battery, is extremely convenient to use. Shipping is fast and vapesourcing customer service is friendly. Nothing bad to say.

  OdgovoriIzbriši